26 Ekim 2013 Cumartesi

And Olsun Atalara! :: Gökböri - Balbal



Bu albüm, baştan sona dinlediğim, cismen edinip 20 TL civarında bayıldığım ama pişman olmadığım, yerli-yabancı ilk Black Metal albümüm. Aslında salt black metal demek mümkün değil, çünkü punk ruhlu, thrash ağızlı, heavy metal köklü bir albümle flörtleşiyoruz. Black metalin sadece gırtlağa işkence etmekten ibaret olmadığını bilenler için ise arka planda Ankara'nın ayazı kadar soğuk riffler var. Sadece bu sefer İskandinavya'nın karanlık ormanlarında değil, uçsuz bucaksız bozkırlardayız. Sarp geçitler içinde etrafımız sarılmış, uçmağa, Ülgen'in yanına varana kadar çarpışıyoruz.



-o-

Albümde heavy-thrash-black riffleri öyle güzel dengelenmiş ki, bu riffleri "siyahlar ve beyazlar" diye düşünelim. Ne panda kürkü gibi blok blok sırıtıyor, ne de karıncalanan ekran gibi ortaya gıpgri bir görüntü veriyor. Zebranın çizgileri gibi; albüm bütünlüğü oluşturacak kadar sık sık ve parçaları ayırt edebilecek kadar seyrek.

Grave Digger, Immortal, Nuclear Assault ve Metallica'yı tek bir albümde hissettirebilmek grubun büyük bir artısı. 80'lerin harika rifflerine, 90'ların dinamik ve dolgun davullarına şahitlik ediyor, başta tempoyu düşüren, ortalarda ivme kazandıran parçalarla şenleniyoruz. Bir metalci nasıl şenlenirse öyle yani. Benin albümden favori parçalarım harika bestelenmiş Ulu Dağlar, Atalar; Kürşad'ın epik hikayesi Kırk Bir, savaş marşı Kana Kan ve önceleri pek sevmediğim, sonraları bende boyun ağrısı yapan Tepegöz. Bu son parça, şu sıralar birbirlerine benzer şarkılar yapan thrash-black gruplarından sonra adeta bir panzehir. Albümün tamamı öyle ama bu parça bambaşka. Nakaratın arka planında çalan riffler ve ardından gelen punk vokal bence gayet iyi düşünülmüş. Yoksa "Tepe tepe tepegöz, tepeleri aşta gel" sözlerinin tek başına bir olayı yok (tabii günümüze yapılan bir gönderme varsa o da ayrı bir tartışma konusu.)

-o-

Geceler Gebedir parçasının girişi ve akışı ayrı muazzam. Ancak bu şarkıyla beraber albümün çoğunda parçaların akışıyla vokal melodisi batmıyor değil. Bunun kanımca birkaç sebebi var; ya güzel Türkçemizin metal müziğin yapısına umuyor, ya biz hala Türkçe sözlere alışamadık, ya da bu olay black metalde böyle işliyor da biz cahiliz. Brutal vokalin tavan yaptığı bölümlerde zaten dil önemini yitiriyor ama clean vokale yaklaşıldığı zaman Emre Balık sözleri biraz heceliyor gibi. Daha güzel örneklerini dinlememiş olsam bu konuda ağzımı açmam ama gelecek albümde bu sorunu aşacaklarını umuyorum. Albümün punk tavrından ötürü bilerek yapmış olmaları da bir ihtimal.

-o-

Grubun ve albümün teması görebilen her göz ve duyabilen her kulak için bariz Türk mitolojisi ve Atalara saygı. İki albüm fiyatına bayılan metal kafaların farkedebileceği ufak bir ayrıntı ile başlıyoruz: kitapçıkta ne kadar Ata kelimesi varsa hepsi büyük harfle başlamış. Atalara saygı bununla da kalmıyor; "Alp Er Tonga ölmedi, ıssız acun kalmadı." sözleriyle grup, meşhur internet geyiğine en güzel cevabı yapıştırmış. Daha bitmedi! En az üç kere "Atalarımız şöyle demiş, böyle buyurmuşlar" cinsinden satırlara rastlıyoruz. Bunlar da ne ki? İşte büyük teori: Albümün ilk şarkısının (Sarp Geçitler İçinde/Balbal) iki isme sahip olması, bu parçanın Mustafa Kemal'e adanması, ispatı olarak da son kıtanın parçadan bağımsız olup "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" sözüne benzetilerek yazılması... İyi mi olmuş dersiniz? Geç bile kalınmış...

-o-

Yıl olmuş 2013, doğru dürüst bilinmeyen, bilenlerin de bozkurttan öteye gidemediği "underrated" mitolojimizden böyle bir albümün çıkması insana "Geç olsun da güç olmasın" dedirtecek bir hadise.

[7,5]




-o-

Edit: PA'da yoğunluktan ve diğer kardeş kritik yetişemediğinden dolayı yayınlayamamışlar. Olsun :D

4 yorum:

  1. bu albüm beni o kadar heyecanlandırıyor ki her dinleyişimde.. bozkırlara, Ataların yanına, o eski efsanelerimize sürüklerken kendimden geçiyorum.. bi manyakça duygulara sürükleniyorum.. ve Türklüğe Tarihimize bu kadar aptalca ve asılsız saldırıların olduğu (bu her dönemde vardı ama) ve en hat safhada olduğu şu dönemde böyle şeylerin ortaya çıkması çok fazla mutluluk umut ve mücadele gücü veriyor..!
    ayrıca değinmek istediğim bir konu daha var..ki şu "at kafalı humanist milliyet ve millilik düşmanı enternasyonel entel metalci " bozuntularına öyle bi tokat olmuş ki bu albüm.. helal olsun diyorum..!!
    dangalaklar giderler salt iskandinav viking mitolojilerinden oluşan grupları dinler.. yunan mitolojisini ezbere bilir (bilsinler bilmesinler demiyorum yanlış anlaşılmayayım) fakat olay Türk mitolojisi Türklük meselesine gelince "-bunlar fişist ırkçı bilmem b.kçuu! diye laf atmayı iyi bilirler..

    birde bence türkçe sözler aslında metal müziğe gayet uydurulabiliyor .. örneğin ;diken!! biraz önyargılar biraz kulak alışkanlığından olsa gerek ilk başta tuhaf gelebiliyor...

    tüm parçalar beni ayrı etkiliyor birbirinden ayırt edemem fakat "sarp geçitler içinde" ayrı bir parça çok ayrı bir parça...!

    "Aslında salt black metal demek mümkün değil, çünkü punk ruhlu, thrash ağızlı, heavy metal köklü bir albümle flörtleşiyoruz. Black metalin sadece gırtlağa işkence etmekten ibaret olmadığını bilenler için ise arka planda Ankara'nın ayazı kadar soğuk riffler var." demişsiniz aynen katılıyorum.. yer yer thrash heavy punk etkileri kullanılmış ve o kadar sağlam bir şekilde yerleştirilmiş ki..!!!

    Son olarak Ülkemizin, Dünyanın böyle kendi özünün farkında olan bunu dile getirmekten çekinmeyen ve cesurca ortaya koyan gruplara ihtiyacı var...!
    çok sağlam kritik olmuş elinize sağlık!! böyle sağlam albume böyle az ve öz bi kritik tam oturmuş!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekürler, 11 aydır bekliyordum :D

      Cuk oturmuş, demişsiniz ancak bendeniz black metal evreninde çok yeni olduğumdan dolayı kritği acemice buluyorum. İleride bu albüm hakkında tekrar yazmayı düşünüyorum :)

      Sil
    2. Ek: Evet, yetmiş milyon kalabalıktan sadece Diken, bir de bu aralar Mekanik grupları Türkçe söz konusunda çok iyiler. Anatolik de hiç fena değil :)

      Sil
  2. açıkçası ben black metali pek dinleyemem çok kulağımı tırmalıyor o çok bilindik gruplar o konuda birşeyler demem pekte doğru olmaz :) (pataküte şarkılar gruplar çok öyle mayhem falan nedir abi yaaa :D :P ) birde kritiğinizde özellikle sözler üzerine olan kısımları beğendim...
    heavy thrash ağırlıklı dinlerim daha çok ... bu adamlar sağlam bi harman yapmışlar illaaki bir kalıba sokmaya da gerek yok bence ;) evvet mekanik te bayağı sağlam yazmakta.. anatolikin de bir kaç parçasını dinlemiştim fena değillerdi...
    yolunuz açık olsun .. sağlam müzik yapan gruplarımız bol olsun :)

    YanıtlaSil

Şimdi onlar düşünsün.